Please Like Our Page

Redzuyatt's ~House Of Furrkids~

10th - Duke

Type : Cat
Breed : Domestic Short Hair
Gender : Female
D.O.B : 11 May 2010 (approx.)
Color : Calico
Size at Maturity : Medium
Hair Length : Short
Vaccinated : No
Dewormed : No
Spayed/Neutered : No

Duke - Refer pada nama boleh agak kot ape itu Duke? Duke = Highway = Duke... ape itu.?

17 Julai 2010 - Hurmmm fikir nasib si Duke ni mmg bernasib baik.. Seminggu sebelum wedding saya, saya keluar bawak Notty pergi vet jumpe Dr.Zul sbb Notty da start sakit.. So otw balik dari klinik kami lalu Highway Duke, arah nak ke Sri Gombak la.. nak balik rumah.. So nak dijadikan cerita.. kami ada kat lane tgh.. sampai je dekat jejantas area Taman Pelangi.. saya ternampak sesuatu di tengah jalan.. betul2 di garisan yg membahagikan lane tgh n lane kanan(lane paling laju) - pada sesiapa yang biasa lalu Duke tau2 jela kan macam mane lajunya kereta kat Duke tu.. hurmm... So bile da nampak dr jauh saya tanya Hubby ape tu.. benda ape.. so bile da dekat ternampak mcm kucing n macam kebetulan dia pon toleh ke arah kete kami yg semakin dekat dgn dia.. so bile da lepas saya tanya hubby hidup lagi ke.? kucing tu kan..? kan..? kan..? n saya pon merayu2 kat hubby patah la balik.. nanti mati kucing tu.. dia hidup lagi..

So bile hubby kesian tgk saya merayu2 n kebetulan depan sikit ade susur keluar dr Taman Koperasi n hubby pon rapat ke kiri n tgk kereta xda kami pon u-turn jela kat susur tu.. huu membuat kesalahan lalu lintas dengan memandu berlawanan arah... hubby lalu jalan tu n keluar ikut susur masuk kat depan.. nasib kebetulan xda kereta sbb situ satu lane je..n keluar balik kat highway... kami pon dengan kelam kabut nak berhentikan kereta kat bawah jejantas tu yg kebetulan ade Bus Stop. trun je dr kereta kebetulan bas pon baru berhenti n nak jalan.. jalan je bus tu ade seorang lelaki india dia tgk sepak2 kucing tu.. sebenarnya dia yg selamatkan kucing tu dlu bawak ke tepi jalan.. tp mayb cara dia sepak tu jela.. n kebetulan ade satu kereta berhenti kat depan sikit.. ade seorang lelaki melayu berlari kearah kami.. rasanya abg tu pon nak selamatkan kucing tu.. kebetulan kami berdua marah india tu sbb sepak kucing tu x boleh ke pegang kami ckp n india tu mcm xtau nak ckp ape cam serba salah n dia pon berlalu.. abg tu cube nak tangkap kucing tu tp dia ganas.. cube nak cakar n gigit.. so saya pon berlari ke kereta nak ambil AD sbb ade beli utk Notty dgn tujuan nak umpan la kucing ni.. sampai je abg tu pon dapat tangkap n saya patah balik ke kereta keluarkan Notty n ambil carrier.. abg tu ckp kat my hubby ambil la kucing ni buang kat mane2.. dia pon pas kucing tu kat my hubby..so mase nak pas tu kucing tu gigit tangan my hubby sampai luka..! n kami masukkan kucing tu kat carrier n saya lex AD ut bg dia makan... fikir2 balik kesian kat india tu.. dia cube nak tolong.. mayb dia x pegang sbb kucing tu garang.. tu yg dia tolak ngn kaki.. sbb masa tolak ngn kaki tu pon sy tengok kuci tu bengis.. bunyi2 dia marah... n fikir balik abg tu ckp "ambil & buang kat mane2 la kucing ni" ish..! xkan saya nak buat mcm tu kot.. n ckp kat hubby bawak balik la.. sy jaga.. dia ade jgak ckp boleh ke jaga sbb tgh bz preparation wedding.. saya cakap boleh.. saya cube.. n cakap nanti da sihat kita put for adoption la..konon la..

Dalam kereta saya decide nak bg nama duke xkire la jantan ke betina.. sbb tadi mmg xdapat nak pegang dia sbb terlalu ganas.. mayb takut pon ye.. sbb dia da dikelilingi kereta bunyi bising.. Sampai je kat rumah saya masih letak kan dia kat dalam carrier sbb mmg tak boleh keluarkan dia.. ganas nak gigit..! saya nampak kat kaki dia ade luka sikit n xdpat nak jalan.. dia cume heret kaki dia.. saya xdapat nak sapukan ubat sbb dia mmg nak cakar..!tpaksa biarla dlu.. harap xda ape2..so saya pon cube la pujuk2 dia bg AD dgn spatula.. dekat je dia nak cakar.. huuu..tp ade2 masa saya dapat masukkan tangan n usap kepala dia.. n dia ok.. lame sket je bunyi n nak cakar.. mayb terlupe jap kot sedap punye pasal.. heee... so biarjela AD kat dalam n letak dia kat dapur rumah..bg dia relax dlu..

 Duke - masa baru sampai dirumah - garang & cedera




Malam tu saya cube layan dia.. cube tenangkan dia.. n dia makin okey.. saya suap AD kat dia n dia makan.. sikit2 demi sikit saya suap.. n dapat usap dia walaupun sekejap2 dia nak cakar saya cuba dan cube.. rasa tenang sikit la bile dia da mule nak makan.. so mlm tu biarla dia tdo dalam carrier lagi..sbb cage full xboleh nak campur lagi.. n lex makan n minum secukupnya.. esoknya saya cube jugak bermain2 la dgn dia.. n makin ok..

19 Julai 2010 - Isnin - kebetulan Notty da makin nampak teruk.. so lunch time saya tpaksa balik nak bawak Notty g AMC utk X-ray n nak refer kat Dr.Zul.. so saya terpaksa gune carrier n minx mama saya tgk2 kan la dia.. skali balik2 je malam tu saya tgk Mama saya da campurkan Duke dgn Dotty & anak2 dia dalam cage.. terkejut la saya.. n saya bising2 la ckp gado la diorg nt.. n mama saya cakap mane ade gado.. ok je.. sbb sy tgk Duke kat dalam litter box je macam takut2..dia jalan pon seret je.. masih xdapat nak pgang dia..
Keesokan harinya... saya nampak Duke menyusu dgn Dotty.. alhamdulillah Dotty sanggup jadi ibu susuan.. Kebetulan Dotty mmg tgh menyusukan anak2 dia.. n perbezaan umur anak Dotty n Duke mayb beberapa mgu or sebulan. so xnampak beza sgt..Bile Duke da menyusu saya lega.. n da bole jinakkan dia.. n saya letakkan ubat gamat..so Duke sampai la sekarang membesar dgn 3rd Generation anak Dotty seperti adik beradik..

Cerita put for adoption tu..??? tgal cerita jela.. saya ni lain.. klu da jaga.. dari teruk sampai la sihat saya jadi sayang n mmg xnak serahkan pada org lain.. hurmm n saya rasa saya masih mampu jaga mereka so saya jaga la dengan penuh kasih sayang sehingga sekarang..
 

0 comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget