Please Like Our Page

Redzuyatt's ~House Of Furrkids~

Kenapa Kiki Suka Duduk Dalam Litter box..??

Pening juga bila fikirkan si Kiki ni... saya ambil Kiki pada Oktober lepas berikutan seorang abang yang pernah bagi saya kucing iaitu Tam My 2nd Cat - Tam ingin melepaskan Kiki pula..iaitu sebenarnya anak kepada Tam... berikutan terpaksa berpindah tempat kerja.

Sejak2 sekarang Kiki asyik duduk dalam litter box saja tidak kira yang bersih atau kotor sehingga kucing saya yang berkongsi cage dengannya tidak dapat poo di litter box dan akhirnya.. poo di luar2 je.. Adoi.. pening.. setiap  hari terpaksa membuat 'major' cleaning dekat cage diorg ni...

Setelah cuba berbagai cara serta membuat research tapi masih sama dan akhirnya saya bertanya kepada mentor saya.. Sis DC www.dearcats.blogspot.com untuk membandingkan pendapat orang lama... dengan apa yang telah saya buat... saya berterima kasih pada sis DC kerana sudi membantu saya....

Anda boleh layari link ini untuk membaca pendapat Sis DC berkenaan masalah saya....

http://dearcats.blogspot.com/2010/12/q-mengapa-kucing-suka-duduk-dalam.html



Walaupun hampir semua pendapat yang diberikan sis DC telah saya cuba... tapi menemui jalan buntu apabila hanya sejam pertama je Kiki duduk di tempat yg saya sediakan.. dan kemudia n akan beralih kembali ke litter boxnya.. hurrmmm susah jugak ni..


Cuma sekarang apa yang saya dapat fikirkan dan seperti pendapat Sis DC.. saya akan membeli cage khas untuknya sahaja... Kiki tidak akan berkongsi dengan yang lain.. dan mayb Kiki masih berasa tidak selesa dan selamat kerana baru lebih kurang dua bulan Kiki dimandulkan.. dan mungkin dia masih tidak selesa dengan dirinya.....

Idamanku...

Wahhh tajuk x hengat punye... ini la tengah berangan ade rumah nanti nak buat macam mane lak umah2 utk bebudak ni... ofcourse akan buat yang terbaik punya... dan cantik menepati design2 terkini.. hahaa.. maklumla A-My diorg ni designer so kene la kene ngn title A-My nya.. hahaaa...

Sekarang pun dah ready kumpul2  material yang nak digunakan nanti.. cume plan sahaja yang xda buat lagi.. yela.. tak tahu nanti umah camne yamg A-My diorg ni nak beli...hmmm..  still dalam satu bilik yang besar.. tp xnampak mcm cage.. keliling akan boleh dibuka bile2 nak.. n malam.. kite tutup la.. bahaya bagi diorg ni kuar malam2...

Akan ada water feature.. rumput.. tiles.. dan bagai2 finishes.. walaupun terkurung.. tp tempat yg selesa dan besar.. so bile kene kurung pon diorg ni masih jumpe rumput dan sebagainya... hurmm.... Nantila tunggu saja bila da ade rumah nanti...

Tp gambar2 ni la menjadi inspirasi saya.. Rumah yang mesra kucing.. huuuu


Boo Boo Love Tam..!!

Hurmmm ini lah pengalaman pertama saya nak mating kan dua ekor kuicng saya Boo Boo yang mempunyai baka Persian + Maine Coon dan Tam yang mempunyai baka Persian + Domestic Long Hair... hurmm haritu da nampak gatal da masing2 ni... tp bila dah dikurung sama2 buat hal sendiri pulak.. takpela tunggu je... sbb Boo Boo ni lambat sikit gatalnya.. hhaaaa... x sabar nak tengok nak mereka ni kuar wane ape... last Time Tam Preggie dengan kuicng mane tah dapat la si Furby dan adik2 yang lain semua warna hitam.. hahhaa....


Memang ada plan nak memandulkan mereka ni.. tapi sayang la... cuma nak tengok anak mereka ni macam mana... lagipun saya masih mampu  untuk menjaga tambahan kucing lagi...dan mungkin boleh beri pada sesiapa yang betul2 dapat menjaga kucing dengan baik kelak...

Nanti saya akan updatekan lagi bila si Tam dah Preggie..!! Buat masa in kite tungggguuuuuuuuuuuuuuuuu.....









Koleksiku

Post ini bertujuan menunjukkan koleksi2 bermotifkan kucing yg saya miliki. Walaupun masih x seberapa banyak tapi saje2 jela.. mane tau ade yg berminat ke kan..? hahahaa..... 

1. Keychain (Terus guna untuk kunci ofis)

 Keychain ni pemberian rakan sekerja yg baru balik dari site untuk project di Sarawak..
Thanks Annie J. Parker..!!Like it so much..!

2. Birthday Card

Hari tu jalan2 la time lunch... sekali nak balik ternampak la kad ni.. nak beli untuk sape..? pun tak tahu.. yang penting sambar jela dulu...

3. Beg [Penang]

 Beg ni dibeli masa pergi penang 2 minggu lepas.. orang pergi penang cari jeruk2 saya sibuk cari barang bermotifkan kucing haha.. jalan2 kat Batu Feringgi terjumpa beg ni beli la.... My Hubby belikan..! Thanks En. Mohd Redzuan Said....


4. Keychain [Penang]

 Ni pun beli kat penang.. asal nampak je sambar je..

5. Replika Kucing [Penang]

Masa pergi penang ni mmg hunting ole-ole bermptifkan kucing je.. baik pergi kuching, Sarawak kan..? haaa.. Ni pun my hubby yang belikan... Thanks again Daddy..!!

Wahh banyaknya......!!!!

Ape yang banyak? Hahahaa... tu dia.. yang banyaknya ialah supply makanan untuk anak2 bulus saya....berikutan 2 Cat Show yang cuma selang sebulan.... barulah perasan yang banyak sungguh stok makanan Iams ni..
 
Kebetulan sabtu lepas baru sahaja menebus hadiah yang dimenangi semasa Cat Show di Tropicana City Mall anjuran MCFA lebih kurang sebulan lepas.. Jumlah keseluruhan yang diterima ialah 39kg. Sesak juga nak mengangkat naik ke tingkat 9... nasib ada troli...


Semalam pula, saya menyertai 2nd HHP National Cat Show anjuran Kelab Sayang Kucing. Untuk penyertaan ini saya cuma hantar Boo Boo and Furby sahaja.. Nampaknya nasib tak berapa menyebelahi saya. So makanan yang dimenangi tak berapa banyak, tapi sudah cukup membalikkan modal saya memasuki Cat Show ini. 


Agaknya berapa lama la boleh tahan makanan ni...heee.. selalunya bile banyak cepat je habis.. tapi kalau time tak banyak cam pandai pulak mereka ni budget2 makan.. huuu.. macam2... agak2nya sempat tak tunggu Cat Show yang seterusnya? tak payah la A-My beli makanan.. Puas hati bayar Cat Show yang lebih kurang harga makanan, n dalam pada masa sama A-My bangga anak2 ku menang dan dapat Rosset dan Medal. Tak apalah kita tunggu dan lihat.

Inilah dia.. keseluruhan makanan kami buat masa ini... hohooo...

Duke Dalam Kenangan




*Kisah mengenai Duke akan saya update kemudian.


Duke meninggalkan saya disebabkan penyakit FPV
Test Result - Duke
Positif

Pada saat dua line muncul tak terkata saya hancur luluh hati saya bila mendapat tahu Duke Positif menhidap FPV.. Sungguh cepat Duke nak meninggalkan A'My sedih bila dapat tahu keputusan ini... Tapi masa di Vet saya menahan air mata saya dr mengalir.. Saya ambil Duke ni dengan harapan nak bagi dia kehidupan yang lebih baik penuh dengan kasih sayang.. tapi tidak terfikir hidup dia akan berakhir dengan penyakit ini..

Sungguh cepat A-my rasa Duke tinggalkan A-my... A-my akan rindukan telatah Duke yg sentiasa Nakal dan sentiasa tak nak mengalah dengan adik-adik yang lain bile ade je yang duduk atas pangku A-my... Duke la yg sentiasa berlari sana sini tak reti duduk diam... A-My rindukan semua tu...

Doktor hanya beri tempoh 48jam sahaja pada Duke untuk survive... dan tiada ubat yg boleh diberi kerana tiada penawar bagi panyakit ini. Doktor hanya menyuruh saya cuba beri Air Zam-Zam dan 100Plus.. kerana ada bebarapa client yg lain pernah buat dan survive..!! tapi dari 10 kemungkinan 2 sahaja yang survive..!! Dr. menyarankan saya mencuba dengan harapan dapat menyelamatkan mereka..! Dr. hanya memberi suntikan antibiotik pada Duke.. sebagai tambahan untuk antibodi Duke...

Dr. Zul mengatakan jika klinik lain mereka dah diberi PTS. Tapi bukan sifatnya untuk berbuat demikian.. Dia lebih rela membiarkan haiwan comel ini mati secara semulajadi...

Dalam perjalanan pulang membawa kereta mengalir2 air mata saya tidak henti-henti mengenangkan nasib Duke... pulang saja kerumah saya mengadu pada mama saya... Dan minta dia jaga Duke buat sementara waktu... kerana saya terpaksa bekerja.. dan mama saya setuju.. Kami terus ke Giant mencari Air Zam-Zam. dan pulang je ke rumah terus berikan pada Duke.. beserta Air 100plus... Setiap hari rutin yang sama diulang2 lebih dari 5kali berikutan Duke memang tidak mahu makan langsung..

 Selepas 4 hari Duke kelihatan sihat sedikit kerana dah mula berjalan dan minum ari sendiri.. tapi ,asih tidak mahu makan... saya rasa lega melihat perkembangan itu.. dan berharap Duke sihat seperti biasa...dan sehinggalah 11.12.2010 Duke menghembuskan nafasnya dikala saya tiada disisinya.. kerana berada di Penang.. hancur hati saya... tak dapat menahan air mata dihadapan orang ramai...

Duke ditanam dihalaman rumah.... so stiap hari A-my boleh tgk Duke.. walaupun A-my xdapat melihat Duke.. cukup dapat melihat kubur Duke..

A-My dan adik2 semua sayang & rindukan Duke..!

P/s : Duke sebenarnya saya nak register untuk 2nd HHP National Cat Show.. saya dah beri semangat kepada dia.. Tapi apakan daya Duke telah pergi sebelum show.


* Nanti saya akan kongsikan kisah Notty Jr & Mocha yang turut saya bawak ke Vet dengan Duke yg juga Positif FPV tp survive sehingga sekarang ..! Dengan hanya memberi Air Zam-Zam & 100 plus (itulah kekuasaan Allah) dan telah membuat test semula dan keputusannya NEGATIF..!!

Senarai Kedai Haiwan & Klinik Haiwan (Selangor & Kuala Lumpur)


Disini saya senaraikan klinik haiwan dan kedai haiwan di sekitar Kuala Lumpur & Selangor. Senarai ini saya perolehi daripada Laman-laman Web & juga dari koleksi sendiri. Saya akan menambah lagi dari masa ke semasa untuk negeri-negeri lain.

* Yang pernah saya pergi
**Regular dan servis bagus.


(Mengikut Turutan Abjad)
A
A'sta Katz
www.astakatz.com
Email : khairul@astakatz.com
No.10, Jalan Suakasih 1/2,
Bandar Tun Hussein Onn,
43200 Cheras,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-9075 7595

Facilities & Services
- Boarding
- Grooming
- Food & Supplement
- Accessories
- Cat & Kitten Sale
- Pick-up & Delivery Service
- Cat Import & Export
- Permit
Breeds : European Burmese, Cornish Rex, Siamese, Oriental SH


Anicare Vet Clinic
No. 90, Jalan 1/27f,
Seksyen 5, Wangsa Maju,
53300 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-4143 3273


**Animal Medical Centre
www.animalhospital.com.my


Emergency Line : 03-4042 6742
Public Holiday : Please call to enquire

Kuala Lumpur (HQ) (261381V)
Wisma Medivet,
8, Jalan Tun Razak,
50400 Kuala Lumpur.
Tel : 03-4042 6742 / 4042 5873
Fax : 03-4041 3660
Consultation Hours :
Mon to Fri : 9.00a.m - 9.00p.m
Sat : 9.00a.m - 6.00p.m
Sun : 9.00a.m - 1.00p.m

Ulu Klang, Ampang (380040V)
6, Medan Damai Ukay,
Jalan Pinggiran 1,
Ulu Klang,
68000 Ampang,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-4257 2896
Tel/Fax : 03-4257 5677
Consultation Hours :
Mon to Sat : 9.00a.m - 6.00p.m
Sun : 9.00a.m - 1.00p.m

Subang Jaya (380404V)
9, Jln SS18/6,
Subang Jaya,
47500 P.J,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-5636 9008
Tel/Fax : 03-5637 2660
Consultation Hours :
Mon to Fri : 9.30a.m - 6.30p.m
Sat : 9.30a.m - 6.00p.m
Sun : 9.00a.m - 1.00p.m

Mutiara Damansara (630094D)
S1, 2nd Floor, (Lot C),
Ikano Power Centre,
Jln PJU 7-2 Mutiara Damansara,
47800 Petaling Jaya
Tel : 03-7725 2257
Tel/Fax : 03-7725 2249
Consultation Hours :
Mon to Sun : 11.00a.m - 8.00p.m

Facilities & Services
- Preventive Health Care
- Internal Medicine
- Dermatology
- Soft Tissue and Orthopedic Surgeries
- Dentistry
- Traumatology / Critical Care
- Radoilogy / Ultrasound
- Opthalmology - Animal Eye Clinic
- Alternative Cancer Therapy
- Physiotherapy
- Rehabilitation Physiotherapy
- Laser / Cryosurgery
- Diagnostic Laboratory
- Dietry Management
- Pet Boarding / Hotel
- Grooming Service
- Pet Shop
- Import / Export Services
- Pet Transportation


Animal Medical Clinic
No. 3, Ground Floor,
Jalan Metro Perdana Timur 1,
Kepong Entreprenuers Park
52100 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-6258 6139


Animal Polyclinic and Kennels
147, Indah UPC,
Batu 31/2,
Jalan Klang Lama,
58000 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-7982 8731 / 4687 / 5491
Fax : 03-7983 5285



B

Baby Pets Surgery And Veterinary Clinic
No. 7-G, Jalan Equine 9D,
Taman Equine,
Bandar Putra Permai,
43300 Seri Kembangan,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-8948 0040


Bandar Puteri Vet Clinic
16, Jln Puteri 5/8,
Bandar Puteri Puchong,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-8062 1038


Bangsar Veterinary Clinic & Surgery

94, Lorong Maarof,
Taman Bangsar,
59000 Kuala Lumpur
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-2284 4051
Fax : 03-2283 3427


Brickfields Veterinary Medical Centre
No. 114, Jalan Sultan Abdul Samad,
Brickfields,
50470 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-2272 3553
Fax : 03-2272 3663


Bukit Tinggi Animal Clinic
8, Lorong Batu Nilam 1B,
Bandar Bukit Tinggi
41200 Klang,
Selangor Darul Ehsan.
Tel/Fax : 03-3324 4051 / 03-3363 3102

C
City Pets Veterinary Clinic
C1-00-27, Ground Floor,
Jalan SR1/9,
Taman Serdang Raya, Section 9,
43300 Seri Kembangan,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-8943 5602
Fax : 03-8943 5620


Companion Animal Veterinary Clinic
www.companionvet.com.my
39, Jalan Hujan Rahmat 3,
Taman Overseas Union,
58200 Kuala Lumpur.
Tel : 03-7783 4778
Fax : 03-7783 4778


D
Damansara Heights Veterinary Clinic
No. 79, Medan Setia 1,
50490 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-2095 6877
Fax : 03-2093 3596
Emergency : 016-283 2393


DBKL-SPCA Spay-Neuter Clinic
Jabatan Kesihatan DBKL,
Jalan Air Jernih,
Setapak,
Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-4021 1682



E
Everise Veterinary Clinic
72, Ground Mezzanine Floor,
Jalan Cerdas,
Taman Connaught,
Cheras,
56000 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel/Fax : 03-9100 1482


F

G

H
Hartamas Veterinary Clinic
No. 9, Ground Floor,
Jalan Sri Hartamas 23/70a,
Plaza Crystalville 1,
50480 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-6203 1814


Hayward Animal Clinic
No. 437, Jalan Ampang Batu 4 1/2,
50450, Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan
Tel : 03-4256 3175


Healing Rooms Veterinary Clinic
Lot 29, Ground Floor,
Wisma Dicor,
Jln SS 17/1A, SS17
Subang Jaya,
47500 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-5637 6166
Fax : 03-5637 3166





I


J


K
Kanagasabai Veterinary Clinic & Surgery
No. 14, Lorong Ara Kiri 3,
Taman Lucky,
59100 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-2094 3160


Kedai Haiwan Peliharaan Lee Pet Supply
No. 2, Lorong Yap Hin, Pudu,
55100 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-2141 1007
H/p : 016-378 6095 (Tracy Chan)

Facilities & Services
- Pet Food Delivery
- Boarding
- Grooming
- Stud Service
- Cremation

Kiddee Pet Store
www.kiddeepetstore.enetmyne.com
41G, Jalan 3/76D,
Desa Pandan, (Belakang McDonald's),
55100 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-9200 4527


Klang Veterinary Clinic & Surgery
20, Lorong Kasawari 4,
Jalan 5,
Eng Ann Estate,
41150 Klang,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-3426 229


Klinik Haiwan Genting Klang
133 Jalan Genting Klang,
Setapak,
53300 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-4023 8272
Fax : 03-4142 0448


Klinik Haiwan & Surgery Sakthi
45, Jalan Kuchai Lama,
Taman Lian Hoe,
58100 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-7983 8861


Klinik Haiwan & Surgery Wawasan
27, Jalan Wawasan 2/22,
Pusat Bandar Puchong,
47100 Puchong,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-5882 0755


Klinik Haiwan Pets' Ark
153, Jalan Lanchang,
Taman Sri Bahtera,
55100 Cheras,
Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-9130 3435

Klinik Haiwan Yuan
3, Jalan 1/22,
Pandan Indah,
55100 Ampang,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-9274 3746
Fax : 03-9274 3746

Klinik Veterinar & Surgeri PC
G-2, Jalan Sri Hijau 14,
Taman Sri Hijau 14,
48000 Rawang,
Selangor Darul Ehsan.
Tel/Fax : 03-6092 0510

*KM Vet Pharm Sdn. Bhd.
www.kmvetpharm.com.my
No. 1, Jalan Industri Batu Caves 1/1,
Taman Perindustrian Batu Caves,
68100 Batu Caves,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-6187 7155 / 6187 7197 / 6187 0160
Fax : 03-6187 5380



L
Lin Vet Clinic
No. 13, Jalan Metro Perdana Timur 3,
Taman Usahawan Kepong,
52100 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan
Tel : 03-6257 3872

M
**Muezza Veterinary Clinic


Mutiara Animal Clinic
No. 10, Jalan Mutiara Raya,
Taman Mutiara,
56000 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan
Tel : 03-9131 7418



N
Natural Aquatic World
www.naturalaqua.com
No. 17, Jalan SS19/6
47500 Subang Jaya,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-5633 1368


O


P
Petcare Enterprise Sdn. Bhd.
9145, Jalan Bdr 4,
Taman Melawati,
53100 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-4106 7515
Fax : 03-4107 7515


Pets More Sdn.Bhd
No. 10, Jalan Sultan,
50000 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-2078 8449

Pet Safari
Ikano Power Centre Damansara,
Jalan PJU 7-2, Mutiara Damansara,
47800 Petaling Jaya.

Pet Shack
www.pet-shack.com
102, Block A,
Mentari BUsiness Park
Jalan PJS 8/2,
Bandar Sunway,
46150 Petaling Jaya
Tel : 03-5637 4536

Pets People
Lot P-1-5, Plaza Damas (near Yoga Zone)
60, Jalan Sri Hartamas 1,
50480, Kuala Lumpur.
Tel : 03-6201 1708


*Pets Wonderland Sdn. Bhd.
3rd Floor,
Persiaran Mid Valley,
Mid Valley Megamall,
Mid Valley City,
58000 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-2284 3388


*Pusat Haiwan Tropika (Klinik Haiwan)
No. 14-A, Jalan Besar,
Selayang Baru,
68100 Batu Caves,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-6136 9421
Fax : 03-6137 3219




Q


R


S
SB Good Shepherd Animal Veterinary Clinic
132, Jalan Kasah,
Medan Damansara,
50490 Kuala Lumpur,
Tel : 03-7629 8074


Scales and Tails Pets Sdn. Bhd.
www.scaletails.com.my
C-7, Block C,
Jalan PJU 1/45, Aman Suria,
47301 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.
Tel/Fax : 03-7804 3715

See Veterinary Medical Centre
47, Jalan 1/149J,
Bandar Baru Sri Petaling,
57000 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel/Fax : 03-9056 3435

Segar Pets Centre & Veterinary Services
2, Jalan Manis 3,
Taman Segar,
Cheras,
56100 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-9133 4192 / 2343
Fax : 03-9132 8375

Setapak Pet Shop
275, Jalan Genting Klang,
53300 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-4022 4478

Facilities & Services
- Grooming


Summer Pet
57, Jalan SS 2/64,
47300 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.
(Same Row With Watson)
Tel : 03-7874 0822 / 7874 0382
Fax : 03-7874 0282

Facilities & Services
- Grooming
- Boarding

T
Taman Desa Aquarium
41-A, Jalan Desa Bakti,
Town Centre, Taman Desa,
Off Jalan Klang lama,
58100 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-7982 9709


Taman Tun Dr. Ismail Veterinary Clinic
No. 119, Jalan Aminuddin Baki
Taman Tun Dr. Ismail,
60000 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-7728 1326


The Discovery Pets (1472317-K)
19G, Jalan Pandan Indah 4/2,
Pandan Indah,
55100 Ampang,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-4297 3448
Fax : 03-4297 6448
Business Hours :
11.00a.m - 9.00p.m
(Close on Tuesday)



The Pet Family
Lot 10991, Jalan SS24/8,
Taman Megah,
47301 Petaling Jaya.
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-7805 2342
Fax : 03-7804 1057

Treasures Of The Rainforest
No. 16, Jalan 3/152
Taman Perindustrian OUG,
Batu 6, Jalan Puchong,
58700 Selangor Darul Ehsan.
H/p : 012-283 8616


**Trendy Pet Sdn. Bhd (634391-P)
www.trendy-pet.com
No. 51 & 37,
41/2 Miles,
Jalan Gombak,
53000 Kuala Lumpur,
Malaysia.
Tel/Fax : 03-4024 8033

Facilities & Services
- Live Stocks
- Customize Pet Cages
- Pets Accessories


U
Ukay Animal Centre Sdn. Bhd.
6, Medan Damai Ukay,
Jln Pinggiran 1, Ulu Klang,
68000 Ampang,
Selangor Darul Ehsan.
Tel/Fax : 03-4257 5677
Emergency : 03-4042 6742


**University Veterinary Hospital (UVH)
www.vet.upm.edu.my/~uvh
Faculty of Veterinary Medicine
Universiti Putra Malaysia
Tel : 03-8946 8317 / 8318 (UPM)
        03-7955 1527 (PJ)
Consultation Hours :

UPM Small Animal Clinic
Mon to Thurs : 8.30a.m - 11.15a.m
2.45p.m - 4.00p.m with appoinment only

UPM Veterinary Clinic PJ
Mon to Thurs : 8.30a.m - 12.00noon, 2.00p.m - 4.00p.m
Fri : 8.30a.m - 11.15a.m
2.45p.m - 4.00p.m with appoinment only

Closed on : Saturday, Sunday & Public Holiday

Ward visit by appointment ONLY
Please call 03-8946 8317/8318 for an appoinment


**U R My Pet House Sdn. Bhd. (742137-P)

Petaling Jaya (HQ)
No.36, Jalan Semangat 14/14,
46100 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-7956 6186

Kajang
No. 24G, Jalan Nilam 1,
Taman Nilam,
43300 Kajang,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-8734 2728

*Ampang
No. 19G, Jalan AWF 1,
Ampang Waterfront,
68000 Ampang,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-4297 8148



V


W
Wilayah Animal Clinic
No. 46, Jalan Development,
Taman Kepong,
52100 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-6274 0096


Wildlife Zoological Supplies Pet Store
23-25, 29, Jalan Sultan,
50000 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan.
Tel : 03-2078 5449
Fax : 03-2078 0817


WML Pet House
21-1, Jalan PJS 9/1A,
Bandar Sunway,
46150, Petaling Jaya.


X


Y
Yeoh Veterinary Clinic & Surgery
126, Jln SS 24/2,
Taman Megah,
47301 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-7804 8684
Fax : 03-7805 2350

Z




International Cat Festival 2011 - MCFA-TICA 18 Ring International Cat Show



Lagi Cat Show anjuran MCFA, dan kali ni digabungkan dengan International Cat Festival 2011. Cat Show kali ni pihak MCFA menambah lagi 6 Ring dan ianya menjadikan 18 Ring..! wahhh.. banyaknya ring. Pihak MCFA memberi 6 Ring percuma bagi Cat Show kali ini... so menjadikan yurannya adalah sama seperti yang sebelum ini..

International Cat Festival

Date: 8, 9 & 10 April 2011
Venue: Shah Alam Convention Center


EARLY BIRD
(REGISTER BEFORE 29th February 2011)

Entry fees 18ring RM420 (6ring FOC) for all breed Pedigree Cat &
18ring RM180.00 (6ring FOC) for all breed HHP will be compete in three category Kitten, Adult, Alter
(Kitten & Alter TICA official show)

HHP TICA registered entitle for TICA TitleMaster (MS)
Grand Master (GRM)
Double Grand Master (DGM)
Triple Grand Master (TGM)
Quadruple Grand Master (QGM)
Supreme Grand Master (SGM)
All hhp point will be send to TICA USA,

For Pedigree TICA TitleChampion (CH)
Grand Champion (GRC)
Double Grand Champion (DGC)
Triple Grand Champion (TGC)
Quadruple Grand Champion (QGC)
Supreme Grand Champion (SGC)

All point will be send to TICA USA,

NORMAL ENTRY FEES18ring RM 850.00 for Pedigree & 18ring RM 450.00 for HHP
A lot of prices to be win !



For Entry Form Click Here..!!

Boo Boo & Furby - Grooming For Cat Show

Harini Jumaat 12/11/10 adalah sehari sebelum show esoknya... hurrmmmm Boo Boo & Furby mungkin x gementar.. huuu tp mummy dia yg gementar lebih-lebih..tak sabar-sabar hahahaa....

Mummy tak dapat ambil cuti la sayang utk uruskan Boo Boo & Furby... so harini saya balik kerja pukul 5.30 p.m.. balik je rushing balik rumah ambil dua bebudak ni.. n bawak pergi grooming dekat Trendy Pet Shop di Setapak. My regular Pet Shop... sbb ni je yg paling bagus pada saya dan berdekatan dengan rumah saya..

Bukan taknak mandikan mereka ni sendri.. tp sebab2nya :
1. Nanti saya yang mandi sekali..
2. Water heater rosak..
3. Diorg ni menggelupuh dengar bunyi hair dryer..
4. Mummy dia letih sbb baru balik keje..

Hahah.. tau pon diorg ni diam bile orang lain yang mandikan.. bile tang Mummy dia.. meronta lebih..sampai kejar satu umah.. org lain senyap je.. mcm merelakan je sbb xtau nak buatpe da.. huuu. geram je... Boo Boo yang mandi dulu.. Furby kat dalam carrier tu msti ckp alamak.. turn aku lpas ni.. heeee.......


Boo Boo geram je kene mandi.. hahahaa..


Turn Furby pulak..! nampak mcam ok.. heee.. tp sebenarnya 2 x 5 je jugak.. heee... senyap sket klu bukan Mummy yang mandikan.. kalau tak lagi teruk la jawabnya...

Furby tang gambar dia gambar gegar je sebab tak duduk diam


Huuu... untuk harini terbang duit Mummy RM 75.00 huuu... ni dia resitnya.. xpela.. Mummy hanya nak yang terbaik untuk Boo Boo & Furby...



Muezza Kucing Kesayangan Nabi Muhammad S.A.W

Hari ni terdetik untuk membuat entri berkenaan kucing kesayangan Nabi junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W.. mungkin kebanyakan kita pernah mendengar kisah ini.. tapi mungkin juga ada yang tidak berapa pasti dan ada juga yang tidak tahu nama kucing kesayangan Nabi Muhammad S.A.W.

Di sini saya ingin berkongsi serba sedikit ceritanya - hasil carian dari Wikipedia dan beberapa site yang lain..

Muezza (atau Mu'izza) (Arab: معزة‎) diakatakan merupakan seekor kucing peliharaan Nabi Muhammad SAW yang paling disayangi. Berdasarkan periwayatan, Nabi Muhammad pada suatu hari telah terjaga (dari tidurnya), berikutan suara Azan yang memanggil untuk menunaikan solat. Tatkala baginda Nabi bersedia untuk menyiapkan diri untuk bersolat dan baginda hendak mengambil jubahnya, ternyata Muezza sedang tidur di atasnya jubahnya, Nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya supaya tidak membangunkan Muezza. Ketika Nabi pulang ke rumah, Muezza terbangun dan merunduk kepada baginda.

Sebagai balasan, Nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan kucing itu sebanyak 3 kali. Ketepatan dan kesahihan terhadap cerita ini sebenarnya tidak begitu jelas kerana tiada ayat Al-Quran atau Hadis Nabi yang menceritakan kisah ini.

Dipercayai juga ketika Nabi Muhammad menerima tetamu ke rumahnya, Nabi selalu menggendong Mueeza dan ditaruh Muezza pada paha baginda. Anakda yang lain mengatakan Nabi Muhammad kadangkala menggunakan air mutlak yang pernah menjadi minuman Muezza digunakan untuk tujuan berwuduk.

Bagi menggambarkan sifat penyayang dan kemurahan hati Nabi Muhammad SAW keatas kucing, kebanyakan Muslim pada hari ini telah banyak memelihara kucing dan menyayanginya. Dalam Islam perbuatan menghina atau mengkasari haiwan tidak kira samaada haiwan itu haram dimakan atau tidak adalah suatu perkara yang sangat terkutuk dan berdosa serta tidak bertamadun. Binatang dan tumbuhan juga harus dihormati dan disayangi kerana ia suatu amanah dari Allah

ms.wikipedia.org/wiki/Muezza


Kiki Time..!!

Ni adalah time Kiki utk dimandulkan. Kiki merupakan kucing kedua saya kembirikan selepas Kesayangan saya 'Notty'.

Saya bawa kiki ke SPCA sebab saya dah kenal dengan Dr. yang bertugas dekat sana, Dr. Pushpa. Sebelum pergi saya da beberapa kali cuba menghubungi SPCA untuk membuat temu janji, tapi gagal kerana nombor tiada dalam perkhidmatan. Saya nekad untuk pergi pada hari ahad (31 Oktober 2010), disebabkan kiki tengah 'on heat'. Semalam baru je balik kerumah setelah dia hilang hampir seminggu. Memang risau la takut dapat lagi anak nanti. Disebabkan tinggal di rumah flat sekarang saya tidak boleh menampung terlalu banyak kucing.

Setibanya saya di SPCA, alamak..! ada JUMBLE SALE la plak.. tu la x cek kat website lagi..! saya pon tinggalkan kiki dalam kereta dengan membuka tingkap sekejap. saya dan hubyy sempat la jugak menengok barang2 heee... nak jugak buat donation.. Jalan punye jalan terjumpe lak DVD SAMSUNG kebetulan DVD kat umah pon rosak so hubby beli la.. RM20 je.. xkesah la elok ke x.. tp kire puas hati dapat menderma.

Saya berjumpa dengan Dr.Pushpa yang sebok menjadi Cashier.. huuuu... Dr.cakap dia xdapat buat hari ni terlalu bz. n berkenaan talian.. kene potong la.. huu.. kene call yang no. lagi satu.. huu Disebabkan saya yang tak boleh ambil cuti esoknya saya terpaksa boarding Kiki dekat sana. Lagipon kesian kat Kiki dia da puasa.. sejak dia balik pagi semalam saya suruh mama saya puasakan dia..

Hantar je Kiki utk Boarding saya meminta pekerja tu memberi dia makan...dan biarlah pihak mereka menjaga dan puasakan Kiki untuk pembedahan esoknya.

Gambar Hantar Kiki pergi kembiri takde sebab kelam kabut la masa ni.. huuu..
yang ade resit dia je...

RM60.00 untuk Mandulkan & RM20.00 untuk Boarding

Secara Rasminya Kiki dimandulkan pada 1 November 2011. dan dari tarikh ni la saya terus bawa Kiki tinggal bersama saya.

P/S : DVD tu elok tau..! Huuu da tgk Cite da pon... Bagusla RM20 je.. tuah kucing la katekan..!

Next will be Buboy & Dotty..!!

Bile Anak Beranak Berposing..!! - Tam & Kiki

Hahahaa.. photoshoot time... semalam ada masa sikit.. so bawak la si Tam ni masuk bilik n amek la gambar dia.. gambar terbaru yang sudah gemok..! Tp ssh nak suh dia ni posing.. asyik sebok je nak groom badan dia..!! Enjoy the photo..!

Bbbrrrrr....






I'm Watching You..!!!

Ni Kiki... baru lepas lap mata dia... n lex ubat.. tu yg muke basah..
Dalam proses baik dari lepas dikembirikan..




 








Do's & Dont's For Cat Show


Entry kali ni saya nak berkongsi pada semua berkenaan Do's & Dont's semasa Cat Show memandangkan sampai kehujung tahun ni terlalu banyak Cat Show yang akan diadakan dan mungkin ada yang baru ingin mencuba. Walaupun saya tidaklah terlalu berpengalaman dalam Cat Show dan masih baru. Eloklah sekiranya kita saling bertukar pendapat.

Do's & Dont's ini saya dapat dari seorang otai iaitu Sis DC / Gee - http://www.dearcats.blogspot.com/  yang beri saya masa kali pertama saya mencuba untuk masuk Cat Show. Menurut Sis DC, beliau peroleh tips ini dari seorang rakannya.

Note : Sis, saya kongsikan info ni ye? Terima Kasih untuk info ini.. banyak mengajar saya. Setiap kali Show mesti print sebagai Check List. Saya ada tukar ayat dan tambah sedikit mengikut pengalaman saya yang tak seberapa ni.

Sesiapa yang mempunyai tambahan, bolehlah sama-sama berkongsi.

Do's

Sehari sebelum Show :

1.Bersihkan sebersih-bersihnya kucing - pastikan telinga, mata dan hidung bersih, kuku pendek dan bulu tak bersimpul.
2. Tepat pukul 12.00 a.m, malam sebelum show esok paginya, puasakan kucing - tarik makan dan minum. Kurungkan kucing bersama dengan litter box- ini bertujuan untuk mengelakkan Kucing dari pee & poo masa show - Markah akan dipotong jikalau kotor.
3. Pastikan semua barang-barang yg penting telah diletakkan di dalam satu bag. (Saya akan bawak macam2 takut ada yang diperlukan nanti - kalau boleh nak bawak satu toolbox kucing)
- Vaksin Kad
- Sikat
- Tissue Paper / Roll Tissue
- Alas Sangkar - boleh juga gunakan alas kaki biasa. (Saya gunakan carpet yang saya perolehi dari office - sample carpet). dan bantal untuk sikecik tidur.
- Kapas / Cotton Bud - Incase Telinga dan Mata Kucing Kotor masa Show
- Toys untuk Kucing - supaya kucing tak bosan masa Show nanti.
4. Bersihkan Carrier Kucing

Show Day :

1. Bangun pagi - Bersedia seawalnya. Kalau boleh berada disana awal lebih selesa untuk menyiapkan kucing anda. Selalunya vetting in start jam 7.30 pg sampai kul 8.30 pagi. Pastikan anda tidak lewat.
2. Sembahyang subuh.
3. Pastikan semua benda nak bawa dah ada. Kalau boleh letakkan setempat supaya tidak tertinggal.
4. Sebelum masukkan kucing dlm carrier, sikat bulu kucing, belai2 & cakap2 sikit dengan kucing untuk beri dia semangat.
5. Jgn sekali-kali cakap kuat atau tunjuk kelam kabut dpn kucing, bersikap tenang sahaja. - takut dia stress.
6. Sampai tempat Show, terus buat pendaftaran.
7. Sikat kucing & bersihkan apa yang patut.
8. Beratur tunggu giliran utk vetting-in bersama dgn vetting-in slip (diberi masa register)
9. Lepas vetting-in (kalau dibenarkan) terus pergi ke sangkar mengikut nombor sangkar yg diberi.
10. Letakkan alas sangkar dan perlahan-lahan kucing anda.
11. Pastikan sangkar kucing anda sentiasa di selak setiap masa - Pemilik sebolehnya kena selalu ada di tepi sangkar. ( Kadangkala ada pelawat yang pandai-pandai bukak, cucuk2 kucing kalau geram. So pemilik dapat cakap baik-baik dgn pelawat untuk bertindak sebegitu untuk mengelakkan kucing stress atau menjadi garang. ( Sesetengah penganjur show akan meletakkan barrier utk mengelakkan pelawat masuk ke kawasan sangkar kucing - hanya pemilik dan committee sahaja yg dibenarkan berada dekat dengan sangkar).
12. Sentiasa peka dengan sebarang pengumuman - bila tiba kategori anda, nombor sangkar anda akan dipanggil untuk di nilai oleh pengadil - cepat-cepat pergi ke nombor Ring yang disebut.
13. Lihat bagaimana cara yang betul utk pegang kucing semasa dinilai nanti - anda boleh tanya pada mereka yg dah ada pengalaman show.
14. Sentiasa senyum, bersikap ramah dan menjawab pertanyaan bila pengadil bertanya anda (kadang-kadang ada pengadil yang terlebih ramah atau banyak bertanya bermaksud dia suka kucing anda dan ada harapan untuk menang.
15. Sekiranya kucing anda menang 1st place, akan ada lagi kategori seterusnya - Sentiasalah bersedia.
16. Sekiranya mempunyai masa, berbual-bual dan berkenalanlah dengan peserta lain, exhibitor dan pengunjung.
17. Selalu ke sangkar kucing anda belai-belai dan sikat kucing anda untuk menenangkan dan release stress.
18. Kalau ada permintaan terhadap kucing anda, cubalah seboleh mungkin penuhi, sekiranya kucing anda dalam keadaan yg baik / tidak tido / tidak garang dan sebagainya.
19. Jangan bersikap sombong semasa di Show.
19. Enjoy sepanjang perjalanan show itu walaupun tidak memenangi apa-apa.
20. Anda tidak boleh membawa balik kucing anda selagi semua pertandingan tidak tamat.
21. Melipat balik sangkar setelah tamat pertandingan.

Donts : during show :


1. Berlagak dan bersikap menyombong
2. Berdiam diri
3. Rasa rendah diri
4. Sentiasa jauh dari kucing anda
5. Memberi makan dan minum pada kucing anda
6. Mengkritik kucing-kucing dan peserta lain

Harap Tips ni dapat membantu yang lain..

2nd HHP National Cat Show 3 Ring [19.12.10] @ The Mall

Cat Show lagi.... hurmmm habis la duit mummy camni... tp tak apa.. seronok punye pasal saya akan try bodek hubby saya..!! heee...

Cat Show kali ni akan diadakan di The Mall.. hurmm tau tak kat mane..? ala yang kita panggil yaohan dulu2 tu... dekat je dengan rumah saya.. so lebih mudah la.. tak sampai 10 minit pon boleh sampai klu x jam la..
 
Berminat nak sertai..?


Emailkan peyertaan anda ke :


Sertakan butir2 berikut :
Nama Pemilik :
No. H/P :
Nama Kucing
Tarikh Lahir Kucing :
Jantina Kucing :
Long Hair / Short Hair :

Nota : Tiada had penyertaan, pemilik boleh menghantar seberapa banyak penyertaan.

Cepat pertandingan dibuka kepada 200 penyertaan berbayar.
Tarikh tutup : 12 December 2010
Untuk maklumat lanjut anda boleh layari : www.petfinder.com.my / email sahaja ke klcatshow@yahoo.com


Untuk Cat show ini.. saya telah mendaftar Boo Boo & Furby. bukan terlalu lebihkan or sayang mereka.. tapi mereka ni je yang dah bersedia utk show.. yang lain tu sbb tak vaksin lagi.. Mummy dia xda duit.. heheee.. tapi jangan risau.. Klu Kiki da sihat nak msukkan Kiki jgak.. begitu jugak Duke, Pirate & lain2.. tp mummy nak masukkan yg gomok2 je... so kamu sume makan la byk2 n tgk jugak fulus mummy klu ade duit nak vaksin kamoo.....tapi mummy akan cube ye.. heee.. 

**Update untuk result show

Furby [Male Kitten Long Hair]

Ring 1
Ms. Permanawati - None

Ring 2
Mr. Ricky Low - 3rd Best HHP Male Kitten Long Hair


Ring 3
Ms. Lucy Teo - None


Boo Boo [Male Adult Long Hair]


Ring 1
Ms Permanawati - None


Ring 2 
Mr. Ricky Low - Best HHP Male Adult Long Hair


Ring 3 
Ms. Lucy Teo - None



 
 
 

MCFA-TICA 12 Ring International Cat Show [13.11.10 - 14.11.10] @ Tropicana City Mall

THE BIGGEST CAT SHOW IN MALAYSIA EVER..!!




Ni Cat Show yg seterusnya... anjuran MCFA hurmm kali ni agak mahal sikit fees dia sbb 12 Ring dan dijalankan selama 2 Hari.. walaupun agak mahal.. tapi saya rasa seronok dan yang paling penting sebenarnya dah ketagih join Cat Show ni.. kalau boleh sume Cat Show nak join... Nak tgk tahap keupayaan kucing2 saya...

Walaupun saya dgr berbagai2 cerita berkenaan panganjur ini.. Tapi itu tak mendatangkan apa2 masalah pada saya.. pada saya sekiranya pihak penganjur xda buat apa2 pada saya xda mendatangkan masalah.. so saya x kesah.. sbb mayb tu masalah antara mereka.. As long pihak penganjur okay dengan saya.. so saya pon tiada masalah dengan mereka...

To Boo Boo & Furby, pasal Cat Show ni la mummy kene ikat perut tau.. nak kasi kamu berdua masuk punye pasal.. mummy da berkorban.. so jgn nakal2 tau.. sian kat mummy...

Sekarang ni counting time saja.. dah dekat dah ni..so Boo Boo & Furby.. jangan nakal2 ye.. kamu berdua ni keje main je.. kang jadi pape lak nanti.. bulu tertobek la ape la..ganas sgt..! so sory.. untuk minggu ni mummy kene kurangkan aktiviti kamu berdua.. heee...

_______________________________________________________


* Update on Results

Day 1 - 13 November 2010

HHP Kittens - (401 - Furby)

Ring 1

Judge : Ms. Linda Kay Ashley (Oregon)
Result : -

Ring 2

Judge : Ms. Kathrine Marshall (California)
Result : Best HHP Kitten

Ring 3

Judge : Ms. Pamela A.Barrett
Result : 3rd Best HHP Kitten

Ring 4

Judge : Ms. Nancy Parkinson
Result : 9th Best HHP Kitten

Ring 5

Judge : Ms. Erin Brown (Australia)
Result : Best HHP Kitten

Ring 6

Judge : Mr. Luiz Paulo (Brazil)
Result : 8th Best HHP Kitten

HHP Adult - (427 - Boo Boo)

Ring 1

Judge : Ms. Linda Kay Ashley (Oregon)
Result : Best HHP Cat

Ring 2
Judge : Ms. Kathrine Marshall (California)
Result : -

Ring 3

Judge : Ms. Pamela A.Barrett
Result : -

Ring 4

Judge : Ms. Nancy Parkinson
Result : -

Ring 5

Judge : Ms. Erin Brown (Australia)
Result : 2nd Best HHP Cat

Ring 6

Judge : Mr. Luiz Paulo (Brazil)
Result : 2nd Best HHP Cat
 
Day 2 - 14 November 2010

HHP Kittens - (401 - Furby)

Ring 7

Judge : Ms. Linda Kay Ashley (Oregon)
Result : 6th Best HHP Kitten

Ring 8

Judge : Ms. Kathrine Marshall (California)
Result : -

Ring 9

Judge : Ms. Pamela A.Barrett
Result : 4th Best HHP Kitten

Ring 10

Judge : Ms. Nancy Parkinson
Result : 3rd Best HHP Kitten

Ring 11

Judge : Ms. Erin Brown (Australia)
Result : 3rd Best HHP Kitten

Ring 12

Judge : Mr. Luiz Paulo (Brazil)
Result : -

HHP Adult - (427 - Boo Boo)

Ring 7

Judge : Ms. Linda Kay Ashley (Oregon)
Result : -


Ring 8
Judge : Ms. Kathrine Marshall (California)
Result : -

Ring 9
Judge : Ms. Pamela A.Barrett
Result : 6th Best HHP Cat

Ring 10
Judge : Ms. Nancy Parkinson
Result : 6th Best HHP Cat

Ring 11
Judge : Ms. Erin Brown (Australia)
Result : -

Ring 12
Judge : Mr. Luiz Paulo (Brazil)
Result : -


Full Result..?? Click Here..!


Royal Canin 1st HHP Cat Show @ South City Plaza - (2 Ring) - 03.10.10




Ni Cat Show yang kedua saya join.. Show ni yg kedua buat Boo Boo dan yg pertama bg my BB Furby... hee... saja je hantar dia masuk..

Untuk Cat Show ni lain sikit.. saya minta rakan saya Yana www.myfurrkids.blogspot.com utk jaga anak2 bulus saya during cat show.. saya tahu cat show ni pon last minit sbb da lame xon9.. biasala baru kahwin masih bz.. n pindah rumah my hubby internet connection xda lagi.. Sebelum tu saya minta persetujuan dari rakan saya dia boleh jaga atau tidak sebab kebetulan 1 , 2 & 3 Oktober tu Wedding abg saya.. setelah mendapat persetujuan.. Kebetulan pula pendaftaran masih dibuka.. saya pon membuat pendaftaran..

Kali ni.. Furby & Boo Boo saya mandikan sendri je..hari sabtu malam saya mandikan mereka.. heee... fulus kurang sket la.. heee.... walaupon payah bergelut ngn mereka.. sampai saya2 pon mandi skali
 
Tepat 12.00a.m mereka berdua dipuasakan.. huuu Boo Boo mayb da biasa.. tp si Furby ni da la keje makan je..hurmm sian dia..

10th - Duke

Type : Cat
Breed : Domestic Short Hair
Gender : Female
D.O.B : 11 May 2010 (approx.)
Color : Calico
Size at Maturity : Medium
Hair Length : Short
Vaccinated : No
Dewormed : No
Spayed/Neutered : No

Duke - Refer pada nama boleh agak kot ape itu Duke? Duke = Highway = Duke... ape itu.?

17 Julai 2010 - Hurmmm fikir nasib si Duke ni mmg bernasib baik.. Seminggu sebelum wedding saya, saya keluar bawak Notty pergi vet jumpe Dr.Zul sbb Notty da start sakit.. So otw balik dari klinik kami lalu Highway Duke, arah nak ke Sri Gombak la.. nak balik rumah.. So nak dijadikan cerita.. kami ada kat lane tgh.. sampai je dekat jejantas area Taman Pelangi.. saya ternampak sesuatu di tengah jalan.. betul2 di garisan yg membahagikan lane tgh n lane kanan(lane paling laju) - pada sesiapa yang biasa lalu Duke tau2 jela kan macam mane lajunya kereta kat Duke tu.. hurmm... So bile da nampak dr jauh saya tanya Hubby ape tu.. benda ape.. so bile da dekat ternampak mcm kucing n macam kebetulan dia pon toleh ke arah kete kami yg semakin dekat dgn dia.. so bile da lepas saya tanya hubby hidup lagi ke.? kucing tu kan..? kan..? kan..? n saya pon merayu2 kat hubby patah la balik.. nanti mati kucing tu.. dia hidup lagi..

So bile hubby kesian tgk saya merayu2 n kebetulan depan sikit ade susur keluar dr Taman Koperasi n hubby pon rapat ke kiri n tgk kereta xda kami pon u-turn jela kat susur tu.. huu membuat kesalahan lalu lintas dengan memandu berlawanan arah... hubby lalu jalan tu n keluar ikut susur masuk kat depan.. nasib kebetulan xda kereta sbb situ satu lane je..n keluar balik kat highway... kami pon dengan kelam kabut nak berhentikan kereta kat bawah jejantas tu yg kebetulan ade Bus Stop. trun je dr kereta kebetulan bas pon baru berhenti n nak jalan.. jalan je bus tu ade seorang lelaki india dia tgk sepak2 kucing tu.. sebenarnya dia yg selamatkan kucing tu dlu bawak ke tepi jalan.. tp mayb cara dia sepak tu jela.. n kebetulan ade satu kereta berhenti kat depan sikit.. ade seorang lelaki melayu berlari kearah kami.. rasanya abg tu pon nak selamatkan kucing tu.. kebetulan kami berdua marah india tu sbb sepak kucing tu x boleh ke pegang kami ckp n india tu mcm xtau nak ckp ape cam serba salah n dia pon berlalu.. abg tu cube nak tangkap kucing tu tp dia ganas.. cube nak cakar n gigit.. so saya pon berlari ke kereta nak ambil AD sbb ade beli utk Notty dgn tujuan nak umpan la kucing ni.. sampai je abg tu pon dapat tangkap n saya patah balik ke kereta keluarkan Notty n ambil carrier.. abg tu ckp kat my hubby ambil la kucing ni buang kat mane2.. dia pon pas kucing tu kat my hubby..so mase nak pas tu kucing tu gigit tangan my hubby sampai luka..! n kami masukkan kucing tu kat carrier n saya lex AD ut bg dia makan... fikir2 balik kesian kat india tu.. dia cube nak tolong.. mayb dia x pegang sbb kucing tu garang.. tu yg dia tolak ngn kaki.. sbb masa tolak ngn kaki tu pon sy tengok kuci tu bengis.. bunyi2 dia marah... n fikir balik abg tu ckp "ambil & buang kat mane2 la kucing ni" ish..! xkan saya nak buat mcm tu kot.. n ckp kat hubby bawak balik la.. sy jaga.. dia ade jgak ckp boleh ke jaga sbb tgh bz preparation wedding.. saya cakap boleh.. saya cube.. n cakap nanti da sihat kita put for adoption la..konon la..

Dalam kereta saya decide nak bg nama duke xkire la jantan ke betina.. sbb tadi mmg xdapat nak pegang dia sbb terlalu ganas.. mayb takut pon ye.. sbb dia da dikelilingi kereta bunyi bising.. Sampai je kat rumah saya masih letak kan dia kat dalam carrier sbb mmg tak boleh keluarkan dia.. ganas nak gigit..! saya nampak kat kaki dia ade luka sikit n xdpat nak jalan.. dia cume heret kaki dia.. saya xdapat nak sapukan ubat sbb dia mmg nak cakar..!tpaksa biarla dlu.. harap xda ape2..so saya pon cube la pujuk2 dia bg AD dgn spatula.. dekat je dia nak cakar.. huuu..tp ade2 masa saya dapat masukkan tangan n usap kepala dia.. n dia ok.. lame sket je bunyi n nak cakar.. mayb terlupe jap kot sedap punye pasal.. heee... so biarjela AD kat dalam n letak dia kat dapur rumah..bg dia relax dlu..

 Duke - masa baru sampai dirumah - garang & cedera




Malam tu saya cube layan dia.. cube tenangkan dia.. n dia makin okey.. saya suap AD kat dia n dia makan.. sikit2 demi sikit saya suap.. n dapat usap dia walaupun sekejap2 dia nak cakar saya cuba dan cube.. rasa tenang sikit la bile dia da mule nak makan.. so mlm tu biarla dia tdo dalam carrier lagi..sbb cage full xboleh nak campur lagi.. n lex makan n minum secukupnya.. esoknya saya cube jugak bermain2 la dgn dia.. n makin ok..

19 Julai 2010 - Isnin - kebetulan Notty da makin nampak teruk.. so lunch time saya tpaksa balik nak bawak Notty g AMC utk X-ray n nak refer kat Dr.Zul.. so saya terpaksa gune carrier n minx mama saya tgk2 kan la dia.. skali balik2 je malam tu saya tgk Mama saya da campurkan Duke dgn Dotty & anak2 dia dalam cage.. terkejut la saya.. n saya bising2 la ckp gado la diorg nt.. n mama saya cakap mane ade gado.. ok je.. sbb sy tgk Duke kat dalam litter box je macam takut2..dia jalan pon seret je.. masih xdapat nak pgang dia..
Keesokan harinya... saya nampak Duke menyusu dgn Dotty.. alhamdulillah Dotty sanggup jadi ibu susuan.. Kebetulan Dotty mmg tgh menyusukan anak2 dia.. n perbezaan umur anak Dotty n Duke mayb beberapa mgu or sebulan. so xnampak beza sgt..Bile Duke da menyusu saya lega.. n da bole jinakkan dia.. n saya letakkan ubat gamat..so Duke sampai la sekarang membesar dgn 3rd Generation anak Dotty seperti adik beradik..

Cerita put for adoption tu..??? tgal cerita jela.. saya ni lain.. klu da jaga.. dari teruk sampai la sihat saya jadi sayang n mmg xnak serahkan pada org lain.. hurmm n saya rasa saya masih mampu jaga mereka so saya jaga la dengan penuh kasih sayang sehingga sekarang..
 
There was an error in this gadget